Güncel

LGBTİ+ Yasaklarını Geri Çekin Platformu kuruldu

H. Merkezi: Ankara Valiliği’nin LGBTİ eylem ve etkinliklerini süresiz yasaklaması üzerine “LGBTİ+ Yasaklarını Geri Çekin Platformu” kuruldu.

Ankara Valiliği’nin yasağı ve ardından Bursa, İstanbul ve Kocaeli’deki keyfî yasaklara karşı kurulan “LGBTİ+ Yasaklarını Geri Çekin Platformu”, sosyal medyada ayrımcılığa karşı ses çıkarmaya çağırıyor.

 

“LGBTİ+ Yasaklarını Geri Çekin Platformu”nun kuruluş açıklaması şöyle:

LGBTİ+ etkinliklerine yönelik Ankara’da başlayan yasak diğer şehirlere yayılıyor! #LGBTİYasaklanamaz” denilen açıklamada, 2015 yılında yaklaşık 100 bin kişilik bir katılımın beklendiği 13’üncü İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne yönelik polis saldırısı ile başlayan ve 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile katılaşan “yasak politikası”, LGBTİ+ yaşam alanlarının giderek daha çok daraltır hale geldiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Kasım’da LGBTİ+ varoluşları gayrıahlaki bir durum olarak nitelemesinin ardından 18 Kasım’da Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklama ile il genelindeki tüm LGBTİ+ etkinlikleri yasaklandığına dikkat çekilen açıklamada, “Ankara’daki yasak ilanını İzmir, Bursa, Kocaeli ve Mardin’deki etkinliklerin iptali izledi” denildi. İstanbul’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü çerçevesince yapılacak LGBTİ+ etkinlikleri aynı tavırla yasaklandığı kaydedilen açıklamada, bu yasakların burjuva basın tarafından yürütülen nefret kampanyaları ile ortak bir programda ilerletildiği ifade edildi.

 

“Yaşam alanlarımızı elimizden alan kararların bir an önce geri çekilmesini istiyoruz”

Gelinen durumda Türkiye’de farklı şehirlerdeki LGBTİ+ oluşumları tarafından düzenlenen film gösterimi, sergi, forum, panel, toplantı gibi etkinlikler, illerdeki mülki idare amirlerince keyfi ve kanun dışı temellendirmelerle yasaklanmış, LGBTİ+’ların özgürlükleri, yaşam alanları ve kent hakları ellerinden alınmıştır” denilen açıklamada, “Özgürlüklerimizi kısıtlayan bu tavır bize gerekçe olarak ‘toplumsal hassasiyet ve duyarlılıklar’, ‘genel sağlık ve ahlakın korunması’ ve ‘başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını’ göstermiştir. Oysa biliyoruz ki burada ön planda tutulan ‘hassasiyet’ yasakçı ve baskıcı zihniyetten başkasına ait değildir” denildi.

İnsan haklarına, yüzyılın demokratik değerlerine ve toplumsal gelişmeye tamı tamına zıt düşen bu toptan yasaklar Türkiye’deki idarenin vardığı akıl dışı noktayı gözler önüne sermek için tek başına yeterli olacağı dile getirilirken, “Tüm ulusal ve uluslararası kamuoyunu yaşanan bu çılgınlığın sona ermesi için ses çıkarmaya davet ediyoruzÖzgürlüklerimizi kısıtlayan, yaşam alanlarımızı elimizden alan kararların bir an önce geri çekilmesini istiyoruz” denildi.  

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu