Güncel

TGC: Sahadaki gazetecileri engellemeyin, tehdit etmeyin, gerçeği karartmayın

Deprem bölgesiyle ilgili basın açıklaması yayınlayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), "Sahadaki gazetecileri engellemeyin, tehdit etmeyin, hedef göstermeyin, gerçeği karartmayın" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, deprem bölgelerine ilişkin çok zor koşullarda halkın sorunlarını, ihtiyaçlarını haberleştiren gazetecilere yönelik engellemelerle ilgili basın açıklaması yaptı.

‘İktidar gazetecileri tehdit etmeyi sürdürmekte

“Yaşadığımız deprem felaketinde barışın, kardeşliğin, dayanışmanın ön plana çıkması beklenirken, öfke, ayrımcılık ve nefret söylemi yayılmaktadır. Türkiye’nin yaşadığı en büyük doğal afet olarak tanımlanan iki büyük depremin yarattığı acıyı, yıkımı, yurttaşların ihtiyaçlarını haberleştiren gazetecilere yönelik engellemeler ise maalesef hızla artmaktadır.

Yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamak, yaralarını sarmakla, enkazdan kurtarmakla, su, elektrik, barınma, ısınma, gıda ihtiyaçlarını karşılamakla, telefon ve internet bağlantısını sağlamakla yükümlü olan iktidar temsilcileri, yaşananı haberleştiren gazetecileri tehdit etmeyi sürdürmektedir”ifadelerini kaydeden TGC, hala depremzedelerin yardıma ulaşması için yaşamsal olan telefon ve internet sorunu çözülmediği, bazı meslektaşlarının haberleri ve paylaşımları gerekçe gösterilerek twitter’a bant daraltma uygulandığını aktardı.

‘Gerçeği karartmayın

Medya kuruluşlarının yapacağı yardım yayınlarının yine iktidarın yapacağı bir yardım yayını nedeniyle RTÜK tarafından engellendiğne dikkat çeken TGC, “Bu karanlık tabloda iktidara ve tüm siyasetçilere bir kez daha çağrı yapıyoruz: Gazetecileri engellemeyin, tehdit etmeyin, hedef göstermeyin, gerçeği karartmayın. İletişimi engellemekten vazgeçin” çağrısında bulundu.

TGC’nin açıklamasının devamında şöyle denildi:

Yurttaşların haber almaları ve bilgilenmeleri için görev yapan meslektaşlarımıza da yaşadıkları tüm zorluklara rağmen Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uygun habercilik yapmanın önemini hatırlatmak istiyoruz.

Bildirgeye göre sarsıcı durumlarda; üzüntü, sıkıntı, tehlike, yıkım, felaket ya da şok halindeki insanlar söz konusu olduğunda, gazetecinin olaya yaklaşımı ve araştırması insani olmalı ve gizliliklere uyularak duygu sömürüsünden kaçınılmalıdır. Ölümlere ilişkin haberlerde sansasyonel ve acıları artıracak üsluptan uzak kalınmasına özen gösterilmelidir.

Ayrıca hangi medya kuruluşunda görev yaparsa yapsın gazeteciler, meslektaşlarını hedef gösterici, yaftalayıcı, nefret söylemi ve nefret suçuna zemin hazırlayıcı kışkırtıcı ifadeler kullanmamalıdır. Gazeteci, rekabet nedeniyle de olsa, bir başka gazeteciye bilinçli ve açık, mesleki zarar vermekten kaçınmalıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu