EmekGüncel

MLSA: Türkiye’nin afet bölgelerinde çalışan gazeteciler engellemelerle karşılaşıyor

MLSA, deprem bölgelerinde çalışan gazetecilerin karşılaştığı baskılar hakkında bilgi verdi

Maraş depremlerinin etkilendiği bölgelerde çalışan gazetecilerin karşılaştıkları baskıyı gündeme getiren MLSA (Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği) bugüne kadar dört gazetecinin gözaltına alındığını, dokuzunun çalışmasının açıkça engellendiğini ve sekizinin fiziksel veya sözlü saldırıların hedefi olduğunu açıkladı

MLSA’nın açıklamasının devamı şu şekilde:

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki şiddetli depremden etkilenen on ildeki kurtarma ve afet yardım çalışmalarını takip eden gazeteciler, 8 Şubat’ta bu illerde Olağanüstü Hal ilan edilmesinin ardından artan engellerle karşılaşmaya devam etti.

Diyarbakırlı gazeteci Vecdi Erbay, 10 Şubat’ta yayınlanan bir yazısında, çok sayıda gazetecinin kurtarma çalışmalarını görüntülemesinin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilen basın kartları olmadığı gerekçesiyle polis memurları tarafından engellendiğini anlattı.

Ayrıca, ne yerel Basın Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü yetkililerinin ne de başkentteki başka bir üst düzey yetkilinin kolluk kuvvetlerini bu hukuksuz uygulamadan vazgeçmeye ikna edemediğini belirtti.

Çekim yapmasına izin verilmeyen bir diğer gazeteci Hatice Kamer de, basın kartı olmasına rağmen Diyarbakır’da çöken bir binanın bulunduğu yerden polis tarafından uzaklaştırıldığını tweetledi. Kamer, bu kez polisin kendisinden depremleri haberleştirmek için akredite basın listesinde yer almasını istediğini söyledi.

Engellemeler, gözaltılar, saldırılar

Gazetecilerin internet üzerinden veya yayınlar sırasında paylaştığı verilere göre, 6-13 Şubat tarihleri arasında dört gazeteci polis tarafından gözaltına alındı ve hepsi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu süre zarfında en az dokuz gazetecinin çekim yapması polis memurları tarafından engellendi ve sekizi polis memurları, güvenlik görevlileri veya afet bölgesindeki öfkeli gruplar tarafından saldırıya uğradı. İki gazeteci hakkında da afet yardım çalışmalarını eleştiren tweet’leri nedeniyle soruşturma açıldı.

Engellemeleri kamuoyuna duyuran gazeteciler Sıddık Eren, Sertaç Kayar, Zübeyde Sarı, Arzu Efeoğlu, İrem Afşin, Kazım Kızıl, Fırat Fıstık, Mir Ali Koçer ve Hatice Kamer.

Gazeteciler Mahmut Altıntaş, Sema Çağlak, Mehmet Güleş ve Volkan Pekal sağ kurtulanlarla röportaj yaparken polisler tarafından gözaltına alındı.

Bölgede haber takibi yapan gazeteciler Rabia Çetin, Ahmet Kanbal, Yağmur Kaya, Anıl Olcan, Şirin Payzın, Sevgi Şahin, Ömür Dikme ve Ferit Demir fiziksel veya sözlü saldırıya maruz kaldı.

Gazeteciler Enver Aysever ve Merdan Yanardağ hakkında, hükümetin afet yardımlarını eleştiren tweet ve açıklamaları nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu