EmekGüncel

Kocaeli İSİG Meclisi 2022 iş cinayetleri raporu açıklandı

Kocaeli İSİG Meclisi ve TMMOB, Kocaeli’de ve Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekmek üzere etkinlik gerçekleştirdi.

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ve TMMOB Kocaeli İl İKK, bir etkinlik gerçekleştirerek Kocaeli İSİG Meclisi 2022 iş cinayetleri raporunu açıkladı. Birleşik Metal- İş Kocaeli Şube binasında gerçekleştirilen etkinliğe sendika temscilcileri, siyasi parti yöneticileri ve grevde olan Kartonsan işçileri katıldı. Etkinlikte yönetmenliğini Çetin Ak’ın yaptığı “Çarklar Dönerken” belgeselinin ilk gösterimi yapıldı.

isigmeclisi.org‘un haberine göre raporu açıklayan Kocaeli İSİG Meclisi üyesi Selçuk Karstarlı, 2022 yılında Türkiye genelinde en az 1843 işçinin Kocaeli’de ise 55 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini belirterek “Her yıl Türkiye genelinde 2000 emekçi çalışırken yaşamını yitiriyor. Pandemi dönemini de kapsayan son iki yıla baktığımızda bu oranlar da anlamlı bir düşüş olmadığını görüyoruz” diye konuştu.

Rapora göre Kocaeli’de en fazla ölüm inşaat/yol, metal, taşımacılık ve belediye/genel işler işkolunda ve ülke genelindeki oranın çok üzerinde gerçekleşti. Kocaeli’de metal ve petro kimya işkolunda meydana gelen ölümlerin ülke genelindeki ortalamasının üzerinde olmasının bu işkollarındaki işyeri sayısının diğer illerden daha yüksek olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Kocaeli’de son 10 yılda 52 işçi intihar etti

Son 10 yılda geçim, mobbing ve baskı sonucu Kocaeli’ de 52 işçinin, ülke genelinde ise 671 işçinin intihar ettiği belirtilirken; intiharların toplam ölümlere oranının Türkiye genelinde yüzde 4 Kocaeli’ de ise yüzde 9 olduğu görülüyor.

Meslek hastalıkları gizleniyor

Selçuk Karstarlı meslek hastalıklarında tablonun daha vahim olduğunu ama buna dair resmi bir verinin olmadığını belirterek “Her yıl 12 bin işçinin işle ilgili hastalıklardan öldüğü düşünülmekte, ILO verilerine göre 1 iş kazası sonucu ölüm karşılığında yaklaşık 6 işle ilgili hastalık sonucu ölüm olduğu tahmin edilmekte. Ancak meslek hastalıklarının önlenmesini bırakalım tespitinin bile yapılmadığı bir durumla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Selçuk Karstarlı raporun ardından İSİG meclisinin iş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının önlenmesine ilişkin taleplerini sıraladı.

* İşyerlerinde sağlık ve güvenli çalışma şartlarının sağlanması devletin temel sorumluluğudur. Bu nedenle işyerlerinde etkin denetim mekanizması kurulmalı ve sağlık ve güvenlik şartlarını sağlamayan işyerlerinde çalışma tedbirler alınıncaya kadar durdurulmalıdır.

* Sendikasız işyerlerinde iş cinayetlerinin daha sık meydana geldiği meclisimizin istatistiklerinde de açıkça görülmektedir. Bu denenle sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalı, grev yasaklamaları son bulmalıdır.

* İşyerlerinde tedbir alma yükümlülüğü o işyerinin işverenine ait olmasına ragmen iş cinayetlerinden sonra ya hiç kimse ceza almamakta ya da işverenin talimatı altındaki diğer çalışanlara bu suç yıkılmaktadır. Cezasızlık ve denetimsizlik işverenlerin işçinin sağlık ve güvenliğini adeta mali bir mesele olarak ele almalarının önünü açmaktadır. İş cinayetlerinde adil ve yerinde yargılama önündeki engeller kaldırılmalıdır.

* Çocuk işçiliği önlenmeli her çocuğun sağlıklı yaşama, eğitim alma ve şiddetten ve sömürüden korunması devlet güvencesi altında olmalıdır.

* Göçmen-mülteci işçiler çoğunlukla en zor işlerde, sigortasız ve düşük ücretler ile haftalık çalışma saati sınırlamaları olmadan çalıştırılmaktadır. Bu durumu önlemek devletin temel görevidir. Bu sağlanamadığı sürece hem göçmen işçi ölümleri önlenemeyecek hem de bu ucuz ve güvencesiz işçiliği kullanan işverenler neden ile yerli işçiler de daha az ücret ve kötü şartları kabul eder hale gelecektir.

* Meslek hastalıklarının tespiti işçinin başvurusuna bırakılmamalıdır. Başta silikozis, mezotolyama ve mesleki kanserlerin teşhisi sonrası bunların iş ile ilintileri ve kaynak işyerlerinin tespiti konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçinin başvurusu olmaksızın araştırma ve inceleme yapmalıdır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu