DünyaGüncel

NEPAL | Devrimci Komünist Parti: “Her zaman Mao’nun gösterdiği yolda ilerleyelim!”

Nepal Devrimci Komünist Parti, Mao Tse Tung yoldaşın 131. doğum gününde bir açıklama yayınladı: "Her zaman Mao'nun gösterdiği yolda ilerleyelim!"

Katmandu. Nepal Devrimci Komünist Partisi, uluslararası komünist hareketin ve dünya standartlarının büyük lideri Mao Tse Tung’un 131. doğum günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Mao’nun gösterdiği yolda daima ilerlemeye çağrıldı.

Açıklamada, “Marksizm-Leninizm-Maoizm, komünistlerin bilimsel sosyalist bir güç kurmaları ve komünizme ilerlemeleri için hala şaşmaz bir silahtır. 131. yaş günü vesilesiyle, proletaryayı bu silahla donatan büyük filozof Mao Tse Tung’u içtenlikle analım” denildi.

İşte parti sözcüsü Kanchan’ın yayınladığı açıklamada, “Bugün, yani 131 yıl önce, 26 Aralık 1893’te Mao Zedong doğdu. Hunan Eyaleti, Shaosan Köyü’nde varlıklı bir köylü ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mao, genç yaşta 1911 Xinhai Devrimi’nden ve 1919 Dört Mayıs Hareketi’nden etkilendi. Mao Zedong, Temmuz 1921’de kurulan Çin Komünist Partisi’nin kurucu üyesi oldu ve 1927 Köylü Hareketi’ne liderlik etti.

1922’de Çin Komünist Partisi iki parçaya bölündü. Kurucu üyeler Teng Chongsi ve Li Taacho liderliğindeki bir kamp “kapitalist ulusal devrim”den yanayken, Chang Kotao (Shjabalan Ngaitbay) Lu Chenglong, He Mengsi ve Chen Tusu’nun diğer kampı anti-emperyalist sloganlar attı. Her iki eğilim de o dönemde Çin toplumunun yüzeysel yönünü ele almaya çalışsa da halkın – siyasetin gerçek anlamını kavrayamadılar. Üçüncü Komünist Enternasyonal’in liderlerinden Mikhail Markovich Borodin’in aracılık ettiği Komintern, 1923’te Çin Burjuva Partisi ve Çin Komünist Partisi’ni, Kuomintang’ın disiplini altında Kuomintang örgütüne dahil edildiği bir parti birliği biçimi olan birleşik bir cephe kurdular. 1927’de Kuomintang, Şangay Katliamı’nı gerçekleştirerek ÇKP ile birleşik cepheyi yıktı. ÇKP, Nanchang ve Changsha isyanları aracılığıyla Şangay katliamına direndi. 1930’da Çin Komünist Partisi’nin siyasi merkezi köylere taşındı ve buralarda üs bölgeleri inşa edilmeye başlandı”dedi.

Açıklamanın devamında, “Kuomintang’ın üs bölgelerini kuşatıp saldırmasının ardından 1934-1935 yılları arasında Uzun Yürüyüş harekâtı yürütüldü ve yeni üs bölgeleri inşa edildi. Ocak 1935’te Sampatra Chuni Konferansı, aralarında Çin lideri Bo Gu’nun da bulunduğu ÇKP liderlerini, uluslararası danışmanlar Otto Braun, Lilisan ve Chu Chu Pei’nin planlarını eleştirdi. Chou Enlai de o toplantıda eleştirildi ama o liderliği sürdürdü. Mao Tse Tung, parti içinde ortaya çıkan yanlış eğilimlere karşı acımasızca mücadele etti. Aynı toplantıda Mao Tse Tung Daimi Komite’ye seçildi. Mao’nun Çin Komünist Partisi’nde iktidara gelmesi strateji, taktik ve programlarda stratejik bir değişime yol açtı. Kırsal köylüleri temel devrimci sınıf haline getirdi. şeklinde devam ederken son olarak şunlar ifade edildi;

“Mao’nun önderliğindeki Chunai Konferansı’nın ardından uzun kampanya yeniden başlatıldı ve Şaanksi üzerinden Anan’a ulaştı. Mao, 1937’den 1945’e kadar Japonya’ya karşı savaşta birleşik bir cephe oluşturdu.

Japon emperyalizminin yenilgiye uğratılması ve İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte Mao’nun önderliğinde iç savaş yeniden başladı. Çin Komünist Partisi 1946’da açıklanan Kurucu Meclis’te yer aldı ancak hükümet, Mao ve diğer liderlerin de aralarında bulunduğu Parti’yi yasakladı. Amerikan emperyalizminin desteklediği Kuomintang hükümeti nihayet yenilgiye uğratıldı ve 1 Ekim 1949’da Mao Zedong, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu duyurdu.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından Çin Komünist Partisi’nde çalkantılı bir çizgi mücadelesi yaşandı. Halk Cumhuriyeti kurulduğunda Lin Piao, Liu Sao Chi, Chou Enlai ve Teng Xiaoping Mao’nun yanındaydı. 1953’te sosyalizme geçiş Liu Shaochi tarafından engellendi.

1958’den 1961’e kadar Büyük İleri Atılım programı uygulandı. Ülkede gelişen ekonomik kalkınmayı ve büyük sermayeyi kimin kontrol edeceği fikri parti içindeki kapitalistlere gitti. Büyük Proleter Kültür Devrimi, 1966’dan 1976’ya kadar iktidar partisinde ortaya çıkan kapitalistleri kontrol altına almak, halkı politik, kültürel ve toplumsal olarak dönüştürmek amacıyla gerçekleştirildi. 10 yıl süren Büyük proleter Kültür Devrimi, sosyalist sistem içerisinde kapitalizme karşı yeni ve büyük bir halk savaşıydı ve halkı yeni bir kültürel mekana kavuşturacak yeni bir devrimdi. Mao 9 Eylül 1976’da öldü.

Mao Zedong, hayatında sadece Çin gibi geri bir ülkede yeni bir demokratik-sosyalist devrim yapmakla kalmadı, aynı zamanda sosyalist iktidar içinde bir başka büyük devrim daha yaptı. Bu Büyük Proleter Kültür Devrimiydi. 1927’deki Hunan Köylü Hareketi’nin liderliğinden 1949’daki Yeni Halk Devrimi’ne ve 1953’teki Sosyalist Geçiş’e ve 1966’dan 1976’ya Büyük Proleter Kültür Devrimi’ne kadar Mao Zedong, diyalektik materyalist Marksizm-Leninizm’i Marksizm-Leninizm-Maoizm’e yükseltti.

Marksizm-Leninizm-Maoizm hâlâ komünistlerin bilimsel sosyalist bir güç olması ve komünizme ilerlemesi için şaşmaz bir silahtır. 131. yaş günü vesilesiyle, proletaryayı bu silahla donatan büyük filozof Mao Tse Tung’u içtenlikle analım”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu