Güncel

Oskan Bagıryan, ölümsüzlüğünün ikinci yılında anıldı (Foto galeri)

Şehit Nubar Ozanyan Ermeni Tugayı savaşçısı Oskan Bagıryan, ölümsüzlüğünün ikinci yılında, yoldaşları tarafından anıldı. Hem mezarı başında hem de doğup büyüdüğü köyünde gerçekleştirilen iki farklı etkinlikle anılan Şehit Oskan Bagıryan’ın yoldaşları onun izinden yürümeye devam edeceklerini belirttiler.

Şehit Nubar Ozanyan Ermeni Tugay savaşçıları, TC devletinin hava saldırılarına rağmen Dijwar İsa Şehitliği’ndeki Şehit Oskan Bagıryan’ı mezarı başında andı. Burada gerçekleştirilen anmada Bagıryan ile birlikte aynı çatışmada ölümsüzleşen QSD komutanı Rüstem Seydo’nun mezarı da ziyaret edildi. Ermeni savaşçılar, Bagıryan ve Seydo’nun mezarları başında gerçekleştirilen anmada onlar şahsında tüm özgürlük şehitlerine Rojava’nın savunmasına devam edecekleri sözünü verdiler. Ardından Şehitlikte bulunan diğer mezarlarda ziyaret edilerek mezar başlarında mumlar yakıldı.

Şehit Oskan Bagıryan için askeri tören gerçekleştirildi

Ölümsüzleşme yıl dönümünde Şehit Oskan’ın yoldaşları ve köy halkı Şehit Nubar Ozanyan Ermeni Tugayı öncülüğünde El Huzumiye köyünde biraraya geldi. Burada gerçekleştirilen askeri törenin ardından Şehit Nubar Ozanyan Ermeni Tugayı ve Kültür Merkezi adına birer konuşma gerçekleştirildi. Tugay ve Kültür Merkezi adına yapılan bu konuşmalarda Oskan Bagıryan’ın ailesine ve köy halkına yoldaşlarıyla gurur duydukları ve mücadelesini sürdürecekleri sözünü yineledikleri dile getirildi.

“Burada, onun köyünde duruyoruz ve başımız dik”

Ermeni Tugayına özgün askeri tören ve saygı duruşunun ardından Tugay Komutanlığı adına gerçekleştirilen konuşmada “Bugün Şehit Oskan’ın şehit düşmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Burada, onun köyünde duruyoruz ve başımız dik. Şehid Oskan’ın bedeni gitti ama ruhu bizimledir. Fedakârlığı ve açtığı yol ölümsüzlüğünün ispatıdır. Şehit Oskan 25 yıl boyunca doğru ve onurlu bir yaşam sürdü ve vatanını da bu şekilde savundu” denildi.

2022 yılında ölümsüzleşen Oskan Bagıryan’ın 2016 yılında çetelere karşı mücadelede QSD (Suriye Demokratik Güçleri) saflarına katıldığına dikkat çekildi. “Kendi halkı için ve Rojava’da bulunan tüm halklar için tüm kalbi ve ruhuyla bir Ermeni olarak savaştı. Tekoşer Piling’in şehit düştüğü Baxuz’da savaştı. Komutanı şehit Nubar Ozanyan’ın yolundan tereddütsüzce yürüyerek Der Zor, Reqa, Hecin, Menbiç, Baxuz ve Kerema hamlelerine katıldı” denildi. Şehit Oskan’ın soykırımdan canlı kurtulmayı başarmış olan Ermenilerin torunu olduğu hatırlatılan konuşmada onun fedakârlığı ve direnmeyi uzun tehcir yollarında hayatta kalma mücadelesi veren dede ve ninelerinden öğrendiği belirtildi. Nerde bir zulüm varsa orada direnişin de olduğu belirtilen konuşmada Oskan Bagıryan’ın Filistin direnişinden Rojava savunmasına tüm siperlerde yaşadığı söylendi. Teslimiyete karşı Artsakh’ın özgürlüğü için bu direniş ruhuna ihtiyaç duyulduğu hatırlatıldı. Rojava’ya yönelik artan saldırılar karşısında ise “Biz Şehid Oskan’ın ve bu devrimin sahibi olan 13 binden fazla şehidimizin devrimini teslim etmeyeceğiz” denildi.

Ermeni Tugayı adına yapılan konuşmada son olarak “Şehit Oskan, kendi topraklarında Suriye Demokratik Güçleri komutanı Rüstem Seydo ile birlikte şehit düşene kadar cephe hattında savaşmaya devam etti. Bu iki şehit karanlıktaki yıldızlar gibidir. Bu tarihi günde burada birkez daha onlara söz veriyoruz, Şehit Oskan’ın ve tüm özgürlük şehitlerimizin uğruna ölümsüzleştikleri yolda onların izlerini takip ederek kanımızın son damlasına kadar ilerlemeye devam edeceğiz. Şehidimizin ailesinin karşısında bir kez daha diyoruz ki, Şehit Oskan ve bütün şehitlerimiz bizim onurumuzdur” denilerek “Şehid Namirin” sloganı ile bitirildi.

“Bütün yoldaşları onu sevdi, o da bütün yoldaşlarını sevdi”

Ermeni Tugayı’nın ardından söz alan Kültür Merkezi adına yapılan konuşmada ise “Ermeni askeri gücü kurulduğunda ilk olarak tugaya katılanlardan birisiydi. Bütün yoldaşları onu sevdi, o da bütün yoldaşlarını sevdi. Yalnızca bir komutan ve askeri eğitmen değildi. Bir yoldaş ve kardeşti. Ermeni gücüne katıldı. Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Til Temir’de cephe hattında yer aldı. 1 Mart 2022’de şehit düşene kadar bu cephede kaldı. Şehit Oskan’ın hayatından konuştuğumuzda ondan ne kadar çok şey öğrendiğimizi görüyoruz. Şehit Oskan dediğimizde bir kişiden değil bir halkın uzun tarihinden bahsediyoruz, 109’uncu yılını dolduran bir katliamın tarihinden bahsediyoruz. Ondan bahsederken tehcir ve soykırım altında vatanı ellerinden çalınan Ermeni halkından bahsediyoruz. O soykırımın rahminden doğdu. Onun yaşadığı yaşam soykırımın tekrar etmemesi içindi. Onun şehadeti soykırımın unutulmayacağı hakikatini gösterdi. Bizim Şehit Oskan’dan öğrendiğimiz budur.” denildi.

Konuşmaların ardından Şehit Oskan’ın ailesi için inşa edilmekte olan evin etrafına köy halkı ve yoldaşları tarafından ağaçlar ekildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu