GüncelManşet

Antep L Tipi Hapishane Müdürü, işkenceyi meşrulaştırıyor

Dîlok: Son süreçte AKP’nin muhalif gördüğ her kesime yönelik ağır insan hakları ihlallari hapishanelerde devrimci yurtsever tutsaklar üzerince ciddi bir baskıyla karşı karşıya bırakmakta. Diyarbakır D Tipi Hapishanesinden Gaziantep L Tipi Hapishanesine sürgün edilen Ferhat Alkaya ve Şemsettin Kargılı’nın ailelerinin Dîlok İnsan Hakları Derneği(İHD) şubesine başvurmasının ardından yaşatılan hak ihalleri ortaya çıktı.

Tacizden, tecride her türlü çirkin saldırıya imza atan AKP’nin hapishane politikalarına karşı Siirt Milletvekili Besime Konca, Tuhad-FED, Özgürlükçü Hukuçular Derneği(ÖHD), İHD, HDP Antep İl Eş Başkanı Erkan Şahin ve birçok yönetici Gaziantep L Tipi Hapishanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklaması öncesi hapishane yönetimiyle Besime Konca’nın arasında bulunduğu bir heyet görüşme yaptı. Yapılan görüşmede Hapishane müdürünün tutsaklara yönelik saldırılara karşı lakayt ve üstenci bir üslupla karşılık verildiği belirtildi.

Hapishane müdürü işkenceyi meşrulaştırıyor

Tutsakların temel ihtiyaçlarından olan su ihtiyacının karşılanmamasına dair talepte bulunan heyette bulunan Besime Konca, “Suya benim gücüm yetmiyor” gibi cümlelerle karşılık veren Hapishane Müdürü “çıplak arama yok” diyor ama ardından “mahkumun vücudunda darp ya da başka bir iz var mı diye bakmam gerekiyor her yerine” diye işkencenin açıkça yapıldığını kendisi itiraf ettiğini söyledi. Tutsakların çıplak arama işkencesinin ardından tek kişilik hücrelerde tecride tabi tutulmasını da “Mahkumun psikolojik durumunu öğrenmek için gözetim altında tutmam gerek” diye belirten Konca, hapishane müdürünün uyguladığı tecridi, tacizi, hak ihlallerini prosedür kılıfına bağlayarak meşrulaştırılıyor.

Besime Konca’nın hapishane yönetiminin yaptığı insanlık dışı uygulamalarını teşhir konuşmasının ardından basın açıklamasını TUHAD-FED Temsilcisi Osman Gümüş yaptı.

Gümüş, AKP iktidarının toplumun devrimci, demokrat ve yurtsever kesimlere dönük başlattığı topyekün savaşın 20 Temmuz tarihi itibariyle hapishanelerde sistematik olarak işkence ve ağır insan hakları ihlallerine imza attığını söyledi.

Sürgün işkencesi ardından şahsi eşyalar verilmiyor

“Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri artık yaşamı durdurma noktasına getirmiştir” diyen Gümüş, “Diyarbakır D Tipi hapishanesinden Gaziantep L Tipi hapishaneye sürgün edilen tutsak ailelerinin İnsan Hakları Derneği’ne yaptığı başvurular sonucu hapishane giriş ve çıkışlarında çıplak arama adı altında en ağır insanlık suçu olan cinsel şiddet rutin uygulama haline getirilmeye çalışılıyor” dedi.

Tutsakların zorla çırılçıplak edilip darp edilerek, fiziksel işkence uygulandıktan sonra uzun süre tek kişilik hücrelerde tutulduğu ve aileleriyle görüşmeleri engellendiğini belirten Gümüş, sürgün ve işkencelerin ardından tutsakların şahsi eşyalarını istediklerinde “kantinden satın almaları” yönünde karşılık verildiğini aktardı.

Temel ihtiyaçlar karşılanmıyor

Tutsakların en önemli sorunlarının başında su ve yemek sıkıntısı gelmektedir. İçme suyu bulmakta ciddi zorluklar yaşayan tutsaklara günde sadece yarım saat içme suyu olarak kullanılmayacak bir suyun akıtıldığı, temizlik, banyo için yeterli su verilmediği, verilen suyunsa, yağlı ve gazlı olduğu, içme suyu ihtiyacının kantinden karşılanmasına izin verilmediği bilgisinin heyetin yaptığı görüşmeyle de ortaya çıktığını kaydeden Gümüş, sürgün işkencesine tabi tutulan Ferhat Alkaya’nın kısmi felç ve kalp hastalığı bulunurken, Şemsettin kargılı kanser hastası olmasına rağmen darp edilerek tecrit işkencesine tutulduğunu söyledi.

1980 darbesini aşan uygulamalar

1980 darbesini kat be kat aşan işkence ve hak ihlallerinin yaşandığını belirten  Gümüş,    görüşçüler arama adı altında cinsel taciz maruz bırakılıyor dedi.

Son olarak hapishanelerde yürütülen ağır insan hakları ihlallerinin ve işkencelerinin takipçisi olunacağı ve işkencenin insanlık suçu olduğunu söyleyen Gümüş, “asla kabul edilemez, uluslararası kurum ve kuruluşları harekete geçireceğiz” dedi.

    

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu