Emek

Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL)’den Manila’dan Şirnex’e 22 Ekim haberleri

MANİLA’DA DOLMUŞ GREVİ

Geçtiğimiz hafta Manila’da dolmuş sürücüleri artan benzin fiyatlarını, kiralama kurallarının daha da sıkılaştırılmasını ve devlet harçlarını protesto etmek için iki gün greve gitti. Sürücüler hükümetin dolmuş filosunu modernize etme planının sadece işsizliğe ve ulaşım fiyatlarının artmasına yol açacağını söylüyor. Greve sürücülerin yüzde 90’ı katıldı. Grev, ulaşımda dolmuşun kullanıldığı işçi semtlerinde de destek buldu. Devlet ise grevi solun başkan Duterte’yi devirme komplosunun bir parçası olmakla suçladı.

 

ANGANWADİ İŞÇİLERİ ES VERMİYOR

Yeni Delhi’de Anganwadi işçilerinin kazanımının ardından pek çok eyalette köylerde çalışan sağlık işçileri çalışma koşullarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle greve başvuruyor. Geçtiğimiz hafta Hindistan’ın batısındaki Odisha eyalet yönetimi ücretlerin % 50 artırılacağını ve başka iyileştirmelere de gidileceğini açıkladı. Güneydeki Tamil Nadu’da ise işçiler ücret artışına karşın çalışma koşullarından hoşnut değiller. Doğudaki Rajasthan eyaletinde de mücadele sürüyor.

 

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE DAYATMALAR

Avustralya’da havacılık hizmetleri sağlayıcısı Aerocare’de çalışan işçiler şirketin maliyetleri kısma politikasına karşı uzun süredir mücadele ediyor. Şirket sefalet ücreti dayatıyor ve vardiyaları bölüp işçileri vardiya aralarında işyerinde uyumaya zorluyor. Toronto havaalanında ve Filipinler Havayollarındaki mücadelelerde de görüldüğü gibi havacılık şirketleri işçileri sürekli dibe doğru yarışa itiyor. Sadırıları durdurmak, ücretleri ve çalışma koşullarını bir nebze iyileştirmek bile birleşik eylemi gerektiriyor.  

 

500’DEN FAZLA İŞÇİ İŞTEN ATILDI

Yarıiletken ve optoelektronik üreticisi Amertron Electronics kısa süre önce 532 işçiyi işten attı. İşçiler Eylül ayında işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması ve ücret ve sağlık sigortası talepleriyle greve gitmişti. İki ayrı işyerinde 2.700 işçi çalışan şirket görüşmeyi reddetti ve işten çıkarmalara başvurdu. Yarıiletken sanayiinde işçiler sürekli zehirli kimyasallara maruz kalıyor. Amertron fabrikalarının önünde direniş var.  

 

MYANMAR’DA ETNİK TEMİZLİK

Myanmar devletinin Rohingya halkına karşı saldırısı hız kesmiyor. Şu anda Bangladeş’te 1 milyon Rohingyalı mülteci bulunduğu tahmin ediliyor. Öldürülen ya da kaçarken can verenlerin sayısı ise bilinmiyor. Bu etnik temizlik tamamen ekonomik çıkarlar için yapılıyor. Rakhine eyaletindeki yerel topluluklar da toprak ve doğal kaynaklar için çatışma halinde.

 

ŞIRNAK’TA MADEN KATLİAMI

Şırnak’ta Cudi dağının eteklerindeki bir kömür madeninde duvarın çökmesi sonucu 6 işçi can verdi. Bu trajik olayın ardından yapılan resmi açıklamaya göre maden kaçak çalıştırılıyordu. Türkiye’de sadece bu yıl 1.500 işçi işyerlerinde katledildi.

 

Çeviren: Nilgün Güngör / guvenlicalisma.org

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu